BM iklim finansmanı hedefleri ABD seçim belirsizliğiyle karşı karşıya
Müzakereciler, ABD seçiminin bilinmeyen sonucu göz önüne alındığında, şu anda pozisyon belirlemenin erken olabileceği konusunda endişelerini dile getirdiler. En büyük ekonomi ve önemli bir kirletici olarak ABD, küresel iklim politikası gündeminin belirlenmesinde kilit bir rol oynuyor. Küçük Ada Devletleri İttifakı’ndan Michai Robertson, seçimlerin iklim görüşmeleri üzerindeki etkisini vurgulayarak, bu tartışmalarda “seçimlerin hesaba katıldığını” belirtti.
Ülkeler, ABD’nin tarihindeki en büyük iç iklim harcama yasasını geçiren mevcut yönetimin iklim politikalarını Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in sürdürme olasılığı da dahil olmak üzere farklı sonuçları değerlendiriyor. Alternatif olarak, fosil yakıtları artırmayı ve Paris Anlaşması’ndan çekilmeyi planladığını ifade eden eski Başkan Donald Trump’ın kazanması durumunda, ABD iklim politikasında önemli bir değişiklik yaşanacaktır.
Yeni bir finansman hedefi üzerinde anlaşmanın zorluğu, ya çok yüksek ve karşılanamayacak ya da küresel ısınma arttıkça savunmasız ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak için çok düşük ve yetersiz olacak bir hedef belirleme riskini dengeleme ihtiyacıyla daha da artıyor. BM iklim ajansı başkanı Simon Stiell, yıllık iklim finansmanı ihtiyacının trilyonlarca dolar olduğunu tahmin etti.
Azerbaycan’ın COP29 başkanlığından üst düzey bir yetkili, 2025’ten önce yeni bir hedef belirlenmemesinin gelecekteki iklim müzakerelerini tehlikeye atabileceği konusunda uyarıda bulunarak, bu görüşmelerdeki yüksek risklere işaret etti.
ABD iklim müzakerecileri, mevcut yönetimin politikalarıyla sınırlı olduklarından, taahhütlerinde kısıtlıdırlar. Başkan adayı olarak Harris, küresel Yeşil İklim Fonu’na 3 milyar dolar katkıda bulunma taahhüdü de dahil olmak üzere Biden’ın iklim müzakere pozisyonlarını destekledi. Ancak ABD tarafından yeni bir finansman hedefi sunulmadı ve gelişmekte olan ülkeler olarak muaf olduklarını savunmalarına rağmen, Çin ve Körfez petrol üreticisi ülkeler gibi hızla büyüyen ekonomilerin fon katkısında bulunması için bir baskı var.
ABD seçimlerinin Kasım ayındaki zamanlaması, BM iklim zirveleriyle çakışarak tarihsel olarak anlaşmalara varmada zorluklara yol açmıştır. 2004’teki tartışmalı seçim ve 2016’daki Trump’ın sürpriz zaferi gibi geçmiş seçimler, iklim müzakerelerinde aksamalara neden olmuştur.
Ancak bu yıl, iklim felaketleri ve aşırı hava olayları daha sık hale geldikçe artan bir aciliyet duygusu var. Müzakereciler, Trump yönetimi altında ABD’nin küresel iklim çabalarından çekilmesi gibi geçmiş deneyimlerden ders alarak beklenmedik sonuçlara hazırlanıyorlar.
Eski Başkan Barack Obama döneminde ABD müzakerecisi olarak görev yapan Bezos Earth Fund’ın sürdürülebilir finans direktörü Paul Bodnar, şu an ile 2016 arasındaki hazırlık farkına dikkat çekerek, küresel iklim görüşmelerinde güçlü bir ABD varlığını sürdürmek için ABD eyaletleri ve şehirleri arasında kurulan ittifaklar yoluyla oluşturulan dayanıklılığı vurguladı.
Reuters bu makaleye katkıda bulundu.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.