Haber

28. Dönemine Başlayan Meclisin Yeni Döneminde Yer Alacak İsimlere ve Partilere Yakından Bakıyoruz!

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan milletvekili seçimlerinin ardından kesin sonuçlar açıklandı. Böylece olağan şartlarda beş yıl görev yapacak milletvekilleri belirlendi. Milletvekilleri tek tek yemin ederek göreve başlayacak. Seçilen milletvekilleri arasında ilk kez TBMM’de temsil edilecek siyasi partilerin milletvekilleri ile yıllar sonra yeniden Meclis’te temsil edilecek partilerin milletvekilleri yer alıyor.

O halde Meclis’in yeni döneminde görev alacak isimlere ve partilere yakından bakalım.

Türkiye’nin 81 ilinden ve yurt dışından oylarla seçilen 600 milletvekili göreve başlıyor.

TBMM’nin 28. döneminde 13 farklı siyasi partinin temsilcisi görev yapacak.

Cumhur İttifakı bünyesinde AK Parti, MHP ve yine Refah Partisi’nin yanı sıra Ak Parti listelerinden seçime giren DSP ve HÜDA-Par üyeleri de milletvekili seçildi.

Millet İttifakı içinde CHP ve GÜZEL Parti’nin yanı sıra CHP listelerinden seçime giren DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti milletvekilleri bulunuyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan YSP ve TİP milletvekilleri de kazanmayı başardı. Diğer partilerin listelerinden seçime girip kendi partilerine dönen isimler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 13 farklı partinin temsil edileceği bir düzenleme yapılacak.

MHP Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli’nin ilk Genel Kurul toplantısına en yaşlı üye olarak başkanlık etmesi bekleniyor.

Bahçeli’nin görevi, yeni Meclis Başkanı seçilinceye kadar devam edecek. Meclisin ilk oturumunda ‘geçici başkan’ açılış konuşması yapacak. Ardından Yemin Töreni yapılacak. Halkın en çok merak ettiği süreç de Yemin Töreni ile başlayacak çünkü bu konuda bazı krizlerin yaşanabileceği söyleniyor.

Kürt Hizbullahı’na yakınlığını inkar etmeyen HÜDA-Par’ın milletvekilleri mevcut yemine karşı olduklarını belirtti.

Yemin metninde yer alan ‘Laik Cumhuriyet’, ‘Atatürk İlkeleri’ ve ‘Büyük Türk Milleti’ gibi ifadeler yemin krizine neden olabilir. AK Parti listelerinden seçilip Meclis’e giren HÜDA-Par üyeleri metni okumayı reddederlerse yeminleri geçersiz sayılacak ve Anayasa’ya göre milletvekili olamayacaklardır.

Seçimlerde yüzde 3’e yakın oy alarak 5 milletvekili çıkarmayı başaran Yeniden Refah Partisi’nin tavrı merak ediliyor.

Bu partinin de yemin metnine itirazları olduğu biliniyor ve metnin yeterince kapsayıcı ve İslami olmadığı eleştirileri yapılıyor. Ancak şu ana kadar YRP’den yemin metnini okumayacağına dair bir açıklama gelmedi.

Meclisin yeni yüzlerinden biri de Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal olacak.

DSP’nin seçim sürecinde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklayan Önder Aksakal, bu desteğin ardından Ak Parti listelerinden milletvekili aday listelerine dahil oldu. Önder Aksakal, kendi partisi çevrelerinden sert eleştiriler alsa da milletvekili seçilmeyi başardı. Böylece DSP, 2007 seçimlerinden sonra ilk kez Meclis’te temsil edilme hakkını elde etmiş oldu.

CHP listelerinden toplam 35 milletvekili çıkaran DEVA, Gelecek ve Saadet Partileri de Meclis’te temsil edilecek.

Bu partilerin kısa sürede CHP’den ayrılarak kendi partilerine katılmaları kesin görülüyor. Bu partilerin kendi bünyelerinde birleşerek Meclis’te ayrı bir grup oluşturma ihtimalleri önümüzdeki dönemde netlik kazanacaktır. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Meclis’te ortak küme kurulması için davette bulundu, ancak şu anda bu davete yanıt alamadı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulduğu günden bu yana ideolojik olarak en “sağ” yüklü Meclislerden birine ev sahipliği yapacaktır.

Temsil edilen siyasi partilerin ideolojik konumlarından yola çıkılarak Meclis’te 400’ün üzerinde sağcı parti temsilcisinin olacağı anlaşılmaktadır. Bu aritmetik, en ‘sağ’ yüklü meclisin 1954 seçimlerinden sonra oluştuğunu ortaya koyuyor.

Yeni dönemde yemin töreninin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçimi başlayacak. Bu seçimde, ilk turlarda nitelikli çoğunluğun sağlandığı ve daha sonra en çok oy alan adayın seçildiği bir sistem uygulanacak. Bu nedenle Meclis’te en çok üyeye sahip olan AK Parti’nin adayının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni Başkanı seçileceği kesin görülüyor.

TBMM Başkanı’nın seçilmesinin ardından Meclis, genel gündemle çalışmalarına başlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu